Wat is de waarde van mijn horecabedrijf of horecapand?Een vraag die mij als horecamakelaar dagelijks gesteld wordt.

 

Weet u hoe een waarde tot stand komt?

De waarde wordt vastgesteld aan de hand van zeer veel verschillende factoren. Betreft het een inventaris/goodwill (onderneming) of een onroerende zaak. Een vast te stellen koopprijs of huurprijs. Maar ook belangrijk is voor welk doel getaxeerd wordt, wat de mogelijkheden zijn, etc.

 

Kent u het onderscheid tussen de verschillende waardebegrippen?
Zonder te diep in te gaan op alle technische details van een taxatie leg ik u hieronder kort uit welke waardes er zijn. En tenslotte wat de echte waarde is, dus ongeacht het doel van de waardevaststelling.

 

Er zijn in mijn visie 3 verschillende waardes:

 

1) Uw waarde. U kent uw bedrijf, weet wat de mogelijkheden zijn en u komt er prima van rond. U heeft daarop uw prijs gebaseerd en verwacht dat die betaald wordt. Maar uw waarde heeft een grote emotionele lading: uw gevoelsmatige verbondenheid met de door u opgebouwde omzet en klantenkring. Tenslotte zitten uw eigen bloed, zweet en tranen in uw bedrijf.

 

2) Taxatiewaarde. Als taxateur zal ik uw object zakelijk benaderen, ongeacht wat en voor welk doel getaxeerd wordt. Hierbij let ik bijvoorbeeld op zaken als conditie en onderhoud van inventaris of gebouw, oppervlaktes, huurprijs, omzet, overwinst, locatie, etc.
Hieruit volgen diverse berekeningen volgens bepaalde methodes en daarmee is de taxatiewaarde bepaald.

 

En nu komt het….
3) De echte waarde.
De echte waarde is simpelweg de prijs die uiteindelijk betaald wordt door de koper en geaccepteerd wordt door de verkoper.

 

Bent u nieuwsgierig geworden? Mijn visie op de waarde van uw horecabedrijf of horecapand geef ik u graag in een persoonlijk gesprek.

 

Tip: als u van plan bent om te gaan verkopen, bespreek dit dan tijdig met uw accountant en met HorecaKas Makelaardij.terug naar vorige pagina
Copyright © 2014-2014 - 2019 HorecaKas. Alle rechten voorbehouden.   Download folder